Choď na obsah Choď na menu
 


Sfarbenie koní

11. 3. 2015

Beluš - Má tmavý kožný pigment a jeho srsť pozostáva z čiernych a bielych chlpov. Tieto kone sú pri narodení zvyčajne tmavšie a vekom osvetlejú. Poznáme rozlišné typy sivej: bledý belko, ktorý vlastne biely, muší belko - na bielej srsti sú roztrusené škvrnky tmavých chlpov, kovový, ktorý má výrazne  tmavosivú srsť, a grošový, ktorý má na sivom podklade tmavé kruhy.

Hnedák - Telo má hnedú farbu s čiernou hrivou a chvostom, občas  s bielymi ponožkami alebo pančuchami a bielymi znakmi na tvári. Hnedáky mávajú čierne škvrny, na koncoch uší, hrive, chvoste a na dolnej časti nôh. Je niekoľko druhov hnedákov: svetlý hnedák, tmavý, pravý, zlatý, červený a srnčí .  Určujúce je  množstvo svetlohnedých alebo tmavohnedých chlopov v srsti

Svetlý hnedák - Sfarbenie srsti na tele je svetlé až šedožlté, hriva, vlásie na chrbte a spodné časti končatín sú čierne. Kone majú tmavú hrivu.

Tmavý hnedák - Trup je pokrytý výraznou hnedočiernou srsťou. Hriva, vásie chvosta a končativy sú čierne.

Ryšiak - Sfarbenie tela je červenohnedé bez čiernych škvŕn. Hriva a chvost majú buď bledší, alebo tmavší odtieň ako telo. Na nohách a hlave môžu byť biele znaky. Sú rozličné druhy ryšiakov, napríklad svetlý, červený a tmavý ryšiak. Jednotlié druhy určuje červenozlatistý odtieň srsti: tmavý ryšiak má farbu pečene.

Vraník - Srsť musí byť čierna bez stopy pohnedých chlpoch. Hriva a chvost musia byť tiež čierne, kone však môžu mať biele znaky na nohách a na hlave.

Palomino - Srsť je zlatá (má mať farbu zlatej mince), hriva a chvost sú bledšie a kone môžu mať biele znaky na nohách od zápästia či pätového kĺbu nadol a na hlave.

Cremello -  Kožný pigment je bledý a farba srsti bledokrémová, pričom hriva a chvost sú tiež krémové. Niekedy možno rozoznať biele znaky na nohách a na hlave.  Trup aj končatiny sú pokryté striedajúcimi sa plochami hnedej a bielo sfarbenej srsti. Vyskytuje sa však aj kombinácia čiernej a bielej farby. Na kopytách často majú tmavé zvislé  pruhy.